Καλάθι αγορών

0 Προϊόντα 0,00€

Προϊόν του μήνα: Καρότα

ΒΙΟΒΟΧ site
Το TasteFULL προτείνει τρόπους συντήρησης & χρήσης

Διαθεσιμότητα :   .....  Όλο το χρόνο. Πότε είναι πιο τρυφερά;

Παραγωγός – καλλιέργεια : Μανώλης Ξαρχάκος, Ορχομενός

Τι ξέρουμε :

Τα καρότα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παστινάκια (parsnips), μάραθο, άνιθο και κύμινο. Όλα έχουν ίδια μορφή ανθοφορίας, λουλούδια που ανθίζουν σε ένα μίσχο, σαν ομπρέλα. Τα καρότα αποτελούνται από τη ρίζα και τα φύλλα, τα οποία είναι επίσης βρώσιμα.

Συνήθως καλλιεργούνται τα πορτοκαλί καρότα αλλά υπάρχουν ποικιλίες :μωβ, κίτρινες & λευκές. Η σάρκα τους πρέπει να είναι σφικτή, χωρίς μαλακά σημεία  και να σπάει εύκολα. Αυτό δηλώνει πως είναι τρυφερό και δεν έχει σκληρό κεντρικό πυρήνα. Η γεύση του είναι γλυκειά. Τα φύλλα μοιάζουν με άνιθο και στη γεύση θυμίζουν καρότο και μαϊντανό.

Θρεπτική αξία

Είναι πλούσια σε β-καροτένη η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την καλή όραση.Τα πορτοκαλί καρότα περιέχουν καροτενοειδή και φλαβονοειδή, με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πως τα διατηρούμε:

Πλένουμε τις ρίζες με τα χέρια μας, προσεκτικά να μην χαράξουμε τη φλούδα τους. Τα σκουπίζουμε καλά και τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας. Αν έχουν φύλλα, τα κόβουμε και τα φυλάμε ξεχωριστά, ώστε να τα καταναλώσουμε στις επόμενες 3-4 ημέρες.
Οι ρίζες διατηρούνται στο συρτάρι των λαχανικών για 1μήνα, διπλωμένες σε χαρτί. 

Πως τα χρησιμοποιούμε:
Τα καρότα τρώγονται ωμά και  χρησιμοποιούνται σε φαγητά και γλυκά.
Ο καλύτερος τρόπος , να πάρεις στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά τους, είναι ο χυμός. Δοκιμάστε τον συνδυασμό πατζάρι-καρότο-μήλο-λεμόνι ή σέλινο-καρότο-μήλο-λεμόνι, αν και όποιος πίνει χυμούς για την υγεία του γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεται ο ίδιος.
Αν έχετε αποξηραντή, μπορείτε να αποξηράνετε λεπτές φετούλες καρότου και να κάνετε υγιεινά τσιπς. Και αν τα αλέσετε, θα γίνουν σκόνη. Κι αν τα ενώσετε με άλλα αποξηραμένα λαχανικά, θα έχετε κάνει τη δική σας «σκόνη στιγμιαίας γεύσης», που θα μειώνει το χρόνο προετοιμασίας κάθε φαγητού στο ελάχιστο!
Σαν σνακ, μπορείτε να τα έχετε καθαρισμένα και κομμένα μπαστουνάκια για το σχολείο ή το γραφείο. Για να τα μετατρέψετε σε συνοδευτικό στο ποτό σας, βάλτε τα σε μπολ με αλάτι & χυμό λεμονιού και αφήστε να μαριναριστούν για 1ώρα.
Κομμένα σε μικρούς κύβους μαζί με σέλερι και κρεμμύδι φτιάχνουν τη βασική τριάδα λαχανικών (mirepoix) που ξεκινούν τα περισσότερα  πιάτα (σούπες, ζωμούς, φαγητά κατσαρόλας, ριζότο, σάλτσες )
Τριμμένα μαζί λάχανο, σέλερι, κόκκινη πιπεριά κάνουν μια πολίτικη σαλάτα , πικάντικη που κρατά μέρες στο ψυγείο
Βραστά, κάνουν εξαιρετικό πουρέ για τα μωρά ή χρωματίζουν ένα λευκό πουρέ πατάτας για να γίνει πιο ενδιαφέρον το πιάτο για τα παιδιά.
Σωταρισμένα ή ψητά, συνοδεύουν όλα τα στεγνά κρέατα (πχ μπιφτέκια, μπριζόλες) αλλά και φιλέτα λευκού ψαριού (πεσκανδρίτσα)
Με τα καρότα μπορούμε να κάνουμε ψωμί,  muffins,  carrot cake, μαρμελάδα, ακόμα και χαλβά, όπως τον φτιάχνουν στην Ινδία.
Aν σας περισσέψουν, κόψτε σε μικρά καρέ και φυλάξτε στον καταψύκτη

Δοκιμάστε τις συνταγές:

Δροσερή σαλάτα με καρότα και μήλα http://kouzinista.wordpress.com/2014/02/01/%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B...

Πολίτικη σαλάτα http://tantekiki.blogspot.gr/2012/11/blog-post_8.html

Γλασαρισμένα καρότα με κίμινο και ξύσμα λεμονιού http://tastefull.gr/node/1129/

Φασολάδα χυλωμένη, χωρίς φούσκωμα αποβραδύς http://tastefull.gr/node/3721/

5ways to eat carrot greens  http://www.thekitchn.com/5-ways-to-eat-carrot-tops-183415

10 συνταγές για τα πρώτα γεύματα του μωρού σας http://www.mama365.gr/585/syntages-gia-ta-prota-gevmata-toy-moroy-sas.html

Σπιτικό τουρσί  http://www.majeriko.gr/spitiko-toursi-1111/

Γλυκό κουταλιού http://syntageskardias.blogspot.gr/2009/06/blog-post_30.html

Carrot halwa http://cooking.jingalala.org/2013/02/carrot-halwa-recipe-diwali-sweets-r...

Carrot cake http://www.sugarflowerscreations.com/2011/10/carrot-cake-cake.html

Ξέρετε πως:

Τα καρότα έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους στον κόσμο 5000πριν, στο Αφγανιστάν, σαν άγρια φυτά. Η αρχική χρήση ήταν τα αρωματικά φύλλα και οι σπόροι, όχι οι ρίζες. Τα πορτοκαλί καρότα εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 17οαιώνα και κυριάρχησαν με το χρώμα και τη γεύση τους.