ΒΙΟΒΟΧ site
Το TasteFULL προτείνει τρόπους συντήρησης & χρήσης
Διαθεσιμότητα : φρέσκος αρακάς υπάρχει μόνο την άνοιξη, Απρίλιο-Μάϊο. Τον υπόλοιπο χρόνο καταναλώνουμε κατεψυγμένο ή σε κονσέρβες.
Παραγωγός – καλλιέργεια : …….
Τι ξέρουμε :
Ο αρακάς ή αλλιώς μπιζέλι, για μας τους Ελληνες, είναι μόνο τα στρογγυλά πράσινα μπαλάκια, που βγάζουμε από τους λοβούς. Πετάμε τους λοβούς, τρώμε τα μπαλάκια. Αν ο παραγωγός μαζέψει τους λοβούς πριν σχηματιστούν οι σπόροι, τότε ολόκληρος ο επίπεδος, πράσινος λοβός τρώγεται και είναι απίστευτα γλυκός και τρυφερός (mange-tout για τους Γάλλους ή snow peas και sugar snap peas για τους Άγγλους).
Στην αγορά μας, ο φρέσκος αρακάς πωλείται μέσα στο λοβό, που προστατεύει την υγρασία του. Όσο πιο φρέσκος είναι ο λοβός, τόσο πιο σύντομη έχει υπάρξει η διαδρομή του από το χωράφι στα χέρια σας. Τα σκουφάκια στην άκρη του αρακά μαρτυρούν τη φρεσκάδα του! Όταν ξεραίνονται αυτά αρχίζει να ξεραίνεται και το φασολάκι.
Ο φρέσκος αρακάς έχει σάκχαρα που μετατρέπονται σε άμυλο, όσο περνούν οι ώρες, είτε βρίσκεται στον πάγκο του μανάβη είτε παρατημένος στο ψυγείο μας. Γι’αυτό παύει να είναι γλυκός στη γεύση και γίνεται αμυλούχος. Όπως και το καλαμπόκι.
Θρεπτική αξία
Ο αρακάς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ενισχύει τα αγγεία και τα οστά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά την καλή λειτουργία του εντέρου και ρυθμίζει το μεταβολισμό των σακχάρων. Το καλύτερο που διάβασα γι’αυτόν είναι πως «μπορεί να προστατέψει τα κύτταρά μας από την φθορά του χρόνου»!
Πως τον προετοιμάζουμε:
Μετά την αγορά βάζουμε τον αρακά στο ψυγείο, σε χάρτινη σακούλα και ασχολούμαστε μαζί του το συντομότερο δυνατόν! Καθαρίζουμε τον αρακά πιέζοντας ένα-ένα κάθε λοβό να ανοίξει και αφαιρούμε τα σποράκια, διατρέχοντας το λοβό κατά μήκος με το δάχτυλό μας.
Τον μαγειρεύουμε ή τον καταψύχουμε, όπως είναι, μοιρασμένο και ζυγισμένο σε σακουλάκια. Μερικοί τον αχνίζουν πρώτα, τον κρυώνουν και μετά τον καταψύχουν. Δεν έχω δει διαφορά ανάμεσα στους δύο τρόπους.
Αν δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε μαζί του, καταψύχουμε όπως είναι τους λοβούς σε μεγάλη πλαστική σακούλα. Θα τους καθαρίσουμε όταν τους χρειαστούμε!
Όσοι ασχολούνται με την αποξήρανση, μπορούν να αποξηράνουν τον αρακά, στο καλύτερο στάδιο ωρίμανσής του και να τον χρησιμοποιούν όπως τον φρέσκο, αφού τον ενυδατώσουν πρώτα σε νερό.
Πως τα χρησιμοποιούμε:
Ο φρέσκος αρακάς των πρώτων εβδομάδων συγκομιδής τρώγεται ωμός και είναι απίστευτα γλυκός! Μετά τα μπαλάκια μεγαλώνουν και τρώγονται μόνο μαγειρευτά.
Αν μείνουν να ωριμάσουν και να ξεραθούν μέσα στους λοβούς, τότε γίνονται όσπρια, τα λεγόμενα μπιζέλια ή split peas των Άγγλων.
Ο τρυφερός αρακάς των πρώτων εβδομάδων τρώγεται:
Ωμός, σε σαλάτες! Μαζί με φύλλα πράσινης σαλάτας ή σε κρύες σαλάτες ζυμαρικών. Δίνει χρώμα, ενδιαφέρον και χορταίνει.
Ωμός, σαν φρέσκος πουρές! Λυωμένος με πηρούνι, με ψιλοκομμένο δυόσμο, ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες λεμόνι, σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, σαν ορεκτικό ή σνακ.
Οι λοβοί του τρυφερού αρακά μπαίνουν στον αποχυμωτή για να δώσουν τον πολύ γλυκό χυμό τους, μαζί με αγγούρι, πράσινο μήλο και μαϊντανό. Πράσινος χυμός όλο ενέργεια!
Ο φρέσκος αρακάς τρώγεται:
Αχνιστός, για 2 λεπτά σε νερό που βράζει ή στον ατμό. Όσο πιο ώριμος είναι ο αρακάς τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται. Για να κρατήσει το πράσινο χρώμα του, όταν βράσει, ρίξτε τον κατευθείαν σε παγωμένο νερό (για σούπα ή πουρέ ή σαλάτα ή πέστο)
Λαδερός, με τομάτα, πατάτες και άνηθο. Δοκιμάστε το συνδυασμό φρέσκου άνηθου+δυόσμου!
Λαδερός, με λεμόνι, φρέσκα κρεμμυδάκια και ψιλοκομμένο μαρούλι. Στο τέλος προσθέστε λίγο βούτυρο για τη γεύση κι αν θέλετε και λίγο καλαματιανό παστό, σε φέτες.
Πουρέ ή σούπα, βράζοντας τον αρακά σε αλατισμένο νερό και αλέθοντάς τον σε μπλέντερ. Ο δυόσμος είναι το ταιριαστό του μυρωδικό.
Σε ριζότο, ομελέτες, παέγια, μοσχαράκι κατσαρόλας ή κοτόπουλο λεμονάτο φούρνου, με αγκινάρες, κοκκινιστές ή αλα πολίτα. Πρακτικά συνοδεύει τα πάντα με τη γλυκειά και μεστή γεύση του.
Σαν risi e bisi, το βενετσιάνικο ριζότο με αρακά
Σαν πέστο, με δυόσμο, κεφαλοτύρι, ξύσμα λεμονιού, λεμόνι και ελαιόλαδο για σάλτσα σε ζυμαρικά αλλά και σαλάτες με πληγούρι και κινόα
Αν δεν έχετε χώρο στον καταψύκτη σας μπορείτε να κάνετε τις δικές σας κονσέρβες αρακά.
Δοκιμάστε τις συνταγές:
Σούπα με αρακά, μπέϊκον και μέντα
http://www.pandespani.com/syntages/soupes/soupa-me-araka-bacon-kai-menta/
Αγκινάρες με αρακά και σαλιγκάρια http://historyofgreekfood.wordpress.com/2012/04/12/%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE...
Τάρτα αρακά-αγκινάρας http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/03/blog-post_14.html
Αυθεντική ρώσικη σαλάτα http://www.foodaki.gr/recipes/rwsiki-salata.html
Αρακάς με κολοκυθάκια στο φούρνο http://syntageskardias.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9.html
Ριζότο με αρακά http://foodjunkie.eu/2010/03/09/pea-risotto/
Μακαρονοσαλάτα http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/12/blog-post_20.html
Σπιτική κονσέρβα αρακά http://www.tastefull.gr/content/spitiki-konserva-araka
Πράσινη σαλάτα με dressing μουστάρδας και μέλι http://www.tastefull.gr/node/1055
Αρακάς φούρνου με πουρέ πατάτας, σαν πίτα του βοσκού! http://olgascuisine.blogspot.gr/2013/08/blog-post_19.html
Ξέρετε πως:
Ο αρακάς είναι από τα αρχαιότερα λαχανικά και όσπρια. Υπάρχουν αναφορές του από το 12.000πΧ στην περιοχή της Ταϋλάνδης και από το 4.800πΧ. στη λεκάνη της Μεσογείου.